Dekoracyjne owoce
Owoce pnączy nierzadko są równie
dekoracyjne jak kwiaty. Przejmują ich
funkcje ozdobne jesienią i zimą, zdo-
biąc ściany budowli. Fioletowe owo-
ce winnika zmiennego (Ampelopsis
glandulosa) ‘Elegans’ i żółto-czerwone
dławisza (Celastrus) wprowadzają do
otoczenia dodatkowe barwy jesienią,
a puszyste owocostany powojników
(Clematis) tworzą na roślinach peruki,
które zimą, przysypane śniegiem i przy-
prószone szrenią wyglądają jak kun-
sztowna biżuteria.
U wielu odmian aktinidii (Actinidia),
niektórych winorośli (Vitis) oraz cytryń-
ca chińskiego (Schisandra chinensis)
owoce są nie tylko ozdobne, ale i jadal-
ne, smaczne i zdrowe. Pnącza te łączą
więc walory roślin ozdobnych i użyt-
kowych. Warto je sadzić na osiedlach
mieszkaniowych, przy szkołach, przed-
szkolach czy też w letnich ogródkach
kawiarnianych, bo dostarczają nie tylko
wrażeń estetycznych, ale oferują także
smaczne owoce i tworzą niepowtarzal-
ny klimat. W gorące letnie dni można
usiąść w ich cieniu, odpocząć i zajadać
się zdrowymi owocami.
Dławisz Rosthorna do wytworzenia jaskrawych owoców zazwyczaj nie wymaga osobnego
zapylacza. Owoce dławiszy są niejadalne.
Aktinidia pstrolistna ‘Vitakola’
PBR
oprócz dekoracyjnych liści wytwarza również atrakcyjne
owoce – smaczne, zdrowe, największe u tego gatunku.
Puszyste owocostany powojnika ‘Lambton Park’
z grupy Tangutica są atrakcyjne i jesienią, i zimą.
Mało wymagająca, bardzo mrozoodporna i odporna na choroby winorośl ‘Zilga’ poza
walorami dekoracyjnymi ma smaczne i słodkie owoce.
9
Uroda pnączy