|
suchodrzew jadalny (jagoda kamczacka) 'Amphora' |
Odmiana o bardzo smacznych, słodko-kwaśnych owocach, dojrzewających na początku czerwca. Zaczyna plonować już w 2.˗3. roku po posadzeniu. Po kilku latach uprawy z jednej rośliny można zebrać od 2 do 6 kg owoców. Krzew długowieczny i mrozoodporny. JAK WYGLĄDA: Owoce cylindryczne, ciemnoniebieskie, gładkie, z delikatnym, woskowym nalotem, bardzo smaczne, słodko-kwaśne; dojrzewają pocz. VI. Roślina owocuje w 2.˗3. roku po posadzeniu. Kwiaty niepozorne, bladożółte, bogate w nektar, bez znaczenia dekoracyjnego. Są obcopylne ˗ wymagają zapylenia krzyżowego. Krzew najlepiej owocuje, gdy rośnie w towarzystwie innych odmian tego gatunku. Kwitnie w I poł. IV. Pędy wzniesione; młode są zielone, dojrzewając, brązowieją. JAK ROŚNIE: Krzew; pokrój kulisty, wzniesiony. Rośnie umiarkowanie silnie, dorastając do 1,5 m wys., rocznie przyrasta 0,5 m. GDZIE POSADZIĆ: Najlepiej owocuje na stanowisku mocno nasłonecznionym, na glebach lekkich, przepuszczalnych i lekko kwaśnych. Nie wymaga zakwaszania gleby, jak np. borówka amerykańska. Jest zdrowy, rzadko atakowany przez choroby i szkodniki. Całkowicie mrozoodporny (strefa 3˗7). Ze względu na płytki system korzeniowy jest wrażliwy na suszę. JAK SADZIĆ I PIELĘGNOWAĆ: Przed posadzeniem pojemnik z rośliną zanurzyć w naczyniu z wodą na 10˗30 min. Roślinę sadzi się w dole o wymiarach 40 x 40 x 40 cm, z wysypaną na dnie 10-cm warstwą dobrze rozłożonego obornika lub ziemi kompostowej, 0,5˗1 cm głębiej niż rosła dotychczas. Dół wypełnia się żyzną ziemią. Sadzić 1 szt./m2. Nie wymaga regularnego cięcia. Gdy po kilku latach roślina mocno się zagęści, można przeprowadzić cięcie prześwietlające. Nadmierne cięcie ogranicza plonowanie roślin. JAK STOSOWAĆ: Krzew polecany do uprawy amatorskiej w przydomowych ogrodach oraz przemysłowej na plantacjach. Po kilku latach uprawy z jednej rośliny można zebrać od 2 do 6 kg owoców. Mogą być one cennym składnikiem diety ˗ są bogate w witaminy, makro- i mikroelementy (magnez, żelazo, miedź, jod), zawierają antocyjany i kwas askorbinowy. Mają działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i antyseptyczne. Doskonale smakują na surowo, a poza sezonem w postaci suszu, mrożonek, dżemów, soków i nalewek. Mogą służyć jako naturalny, czerwony barwnik spożywczy. POCHODZENIE: Rosja. |
Cofnij do wyników |
Następna |
Szkółka mieści się w Pruszkowie k/Warszawy
Prowadzimy tylko sprzedaż hurtową - zaopatrując sklepy i centra ogrodnicze, hurtownie oraz firmy urządzające tereny zieleni.
Nie prowadzimy ani sprzedaży detalicznej w szkółce ani sprzedaży wysyłkowej.